11 March 2009

Bismillah duapuluh dan selawat An-Nariah

zn

Assalamualaikum,

Apakah status :

1) Bismillah duapuluh dan ada disertakan sabda Rasulullah di list tu iaitu bermaksud : Barangsiapa membaca Bismillah (20) ini kalau ia laki-laki ialah seperti menantuku (Saidina Ali) dan kalau perempuan ialah seperti anakku (Saidatina Fatimah).

2) Selawat An-Nariah.

Harap ustaz beri penjelasan. Terima kasih.

*************
kamin
Panel Feqh

wa'alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan sdr zn dengan kadar kemampuan yang ada.

1. Bismillah dua puluh dan hadithnya belum lagi kami berjumpa didalam kitab-kitab hadith sahih.

2. Selawat An-Nariah ini sangat popular di amalkan. Walau bagaimanapun, selawat ini bukanlah berasal dari Nabi saw. Dr Abdullah al-Faqih menyebut :-

فهذه الصلاة التي تسمى بـ ( النارية ) لم تثبت ولم تصح عن النبي صلى الله عليه وسلم ، وقد اشتملت على معانٍ باطلة مخالفة للشريعة ، لأن الذي يحل العقد ، ويفرج الكرب ، ويقضي الحوائج هو الله سبحانه لا شريك له ، وهذه الأمور من خصائص الإله ولا يملك ذلك ملك مقرب ، ولا نبي مرسل ، قال تعالى : ( أمن يجيب المضطر إذا دعاه ويكشف السوء ويجعلكم خلفاء الأرض ، أإله مع الله قليلاً ما تذكرون) . [النمل :62] ، والآيات في هذا المعنى كثيرة جداً ، ويكفي أن الرسول صلى الله عليه وسلم قد قال لفاطمة ابنته " : اعملي ما شئت فإني لا أغني عنك من الله شيئاً ". رواه البخاري ومسلم

"Selawat yang dinamakan An-Nariah (api) bukanlah thabit dan tidak sahih dari Nabi saw, dan ia telah memasukkan makna yang batil yang menyalahi syariah, kerana yang menyelesaikan kebuntuan, yang menjauhkan kesukaran, dan mencukupkan keperluan adalah Allah swt, dan tidak ada sekutu baginya. Perkara-perkara ini khusus bagi Allah dan tidak di miliki oleh malaikat yang hampir, dan tidak diutuskan kepada Nabi, sebagaimana firman Allah swt :- {Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila dia berdoa kepadaNya dan yang menghapuskan kesusahan, serta menjadikan kamu pengganti (umat-umat yang telah lalu) mendiami dan menguasai bumi? Adakah sebarang tuhan yang lain bersama-sama Allah? Amat sedikit di antara kamu yang mengingati (nikmat Allah itu). } [al-Naml : 62]. Ayat-ayat ini mempunyai banyak maknanya, dan adalah mencukupi dengan apa yang di sabdakan Nabi kepada anaknya Fatimah : {"Lakukan apa kamu kehendaki, Aku tidak akan dapat menyelamatkan kamu apa-apa dari Allah.} [Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim]."

sumber : http://www.islamweb.net/ver2/Fatwa/ShowFatwa.php?lang=A&Id=3784&Option=FatwaId

Kesimpulan : Jalan yang selamat adalah beramal dengan selawat yang telah diriwayatkan didalam hadith-hadith sahih (seperti selawat selepas tasyahud) dan memperbanyakkan bacaannya didalam penghidupan seharian.

Sifat Selawat keatas Nabi adalah sebagaimana beliau ditanya tentang 'selawat' tersebut dengan soalan :

كيف نصلي عليك ؟ قال: " قولوا : اللهم صل على محمد وعلى آل محمد، كما صليت على إبراهيم وعلى آل إبراهيم إنك حميد مجيد ". رواه البخاري ومسلم .

"Bagaimanakah cara kami berselawat diatas kamu? Kata baginda : Kamu katakanlah : Allahumma shalli 'ala Muhammad wa 'ala ali Muhammad, Kama Shallaita 'ala Ibrahim wa 'ala ali Ibrahim Innaka Hamidu Majid." [Hadith Sahih riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Rujukan dari Soal-Jawab al-Ahkam - http://www.al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=8226

WA, wassalam.

*************
thtl

Tambahan:

Bismillah 20 adalah suatu yang baru. Yang amat popular sedikit masa dulu ialah Bismillah 19 atau Kod 19 dalam Bismillah yang dicipta oleh mendiang Rashad Khalifa yang dibunuh di Tuscon USA. Beliau adalah dari aliran anti-Hadith.

0 comments:

Post a Comment